ßßß Cookit - przepis na Lasagne z bazyliowym pesto, mięsem i mozzarellą

Lasagne z bazyliowym pesto, mięsem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

To kolejna wariacja, ulubionego przeze mnie makaronu. Smakowało nam obłędnie. Koniecznie wypróbujcie zwłaszcza, że robi się go dość łatwo.
Składniki:
9 płatów makaronu lasagne (u mnie Lubella)
0,5 kg mięsa mielonego indyczego
3 cm kawałek imbiru (1,5 łyżki - drobno pokrojony)
1 średnia cebula
4 pomidory suszone z oleju
6 płaskich łyżeczek bazyliowego pesto
1 kulka mozzarelli w zalewie (125g po odsączeniu)
60g sera żółtego (u mnie długo dojrzewający)
sól, pieprz do smaku
Cebulę i imbir obieram, kroję w kostkę. Pomidory kroję w 0,5 cm kawałeczki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów przesmażam cebulę do zeszklenia następnie dodaję drobno pokrojony imbir i suszone pomidory. Smażę razem minutę i dodaję mięso. Solę, pieprzę mieszam wszystko razem. Mięso puści wodę, pozwalam jej odparować ale nie do końca by nie było zbyt suche i za dużo wysmażone. Odstawiam. Gotuję 2,5 l wody solę łyżeczkę i do wrzątku wkładam po 3 płaty makaronu mieszam by się nie skleiły. Każdą partię makaronu gotuję po 2 minuty wyciągam łyżką cedzakową na talerz lub deskę. Mozzarellę kroję w kosteczkę, ser żółty ścieram na tarce z grubymi oczkami. Naczynie żaroodporne smaruję 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów, układam 3 płaty makaronu. Każdy z nich smaruję 1 płaską łyżeczką bazyliowego pesto na nie wykładam 1/2 mięsa, na mięso 1/2 mozzarelli.
Przykrywam kolejnymi 3 płatami i postępuję tak samo. Na wierzchu układam makaron i zapiekam 15 minut w 160st. bez termoobiegu. Wyciągam posypuję startym serem żółtym i zapiekam kolejne 15 min. Tak by ser się stopił i delikatnie zapiekł. Po wyciągnięciu odstawiam na 5 minut. Lepiej się kroi i wyciąga na talerz.
Smacznego!:)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/05/lasagne-z-bazyliowym-pesto-miesem-i.html