Wykonanie
Guacamole to pyszna zielona pasta, a raczej
masło z
awocado. Można nazwać ją bezmlecznym
masełkiem, ponieważ aż 30 % miąższu stanowi zdrowy i łatwo przyswajalny tłuszczyk. Istnieje legenda,iż Aztekowie nazywali
awocado "
masłem puszczy" lub
owocem maślanym ze względu na zawartość tłuszczu, natomiast Inkowie wierzyli w jego miłosne działanie.Oprócz tłuszczu ten
owoc posiada też
białko, beta-karoten, a także witaminy tj. A, E, H oraz PP. Ponadto posiada w swoim składzie fosfor, magnez, potas i wapń.
Awocado powinni jeść diabetycy ze względu na znikomą zawartość
cukru, polecane jest także osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie jako uzupełnienie diety zamiast
masła lub
tłuszczów zwierzęcych.Jak widzicie to niewielkie, zielone gruszkokształtne
awokado chociaż tak niepozorne i w smaku troche
dziwne jest źródłem zdrowia. Dlatego już kolejny raz podchodzę do niego z kulinarnego punktu widzenia. Kupując
bakalie zauważyłam piękne
granaty,
bataty i oczywiście
awocado . Wzięłam do ręki najładniejsze i palcem wyczułam, że jest bardzo dojrzałe. Jeśli
awocado po naciśnięciu palcem odkształca się to znak, że jest dojrzałe. Należy jednak zwrócić uwagę, aby było idealnie zielone bez czarnych przebarwień.W tamtej chwili postanowiłam zrobić guacamole.W domu w zapasie miałam
pomidory suszone oraz
pistacje, dlatego postanowiłam zrobić taką oto pastę. Efekt jest zaskakująco dobry;)Czas przygotowania: 5-7 minSkładniki:1 dojrzałe
awocado,2
suszone pomidory,6 solonych
pistacji,2 małe ząbki
czosnku,
pieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:
Awokado należy przekroić wzdłuż i wyjąć/usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ i wrzucić do misy blendera, dodać obrane ząbki
czosnku, pokrojone
pomidory suszone, całość zmiksować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać posiekane
pistacje, wymieszać łyżką. Guacamole przełożyć do czystego słoiczka lub miseczki.Stosować jako pasta do kanapek, zamiennik
masła.