Wykonanie


Owsianka na śniadanie jest śniadaniem mistrzów dla biegaczy, dla osób na diecie odchudzającej, a także dla innych dbających o linię.
Płatki owsiane na długo wypełniają żołądek, a Helena Rubinstein, twórczyni znanej
marki luksusowych kosmetyków, przemysłu kosmetycznego oraz salonów piękności, doceniała je na co dzień. Nie tylko sama jadła na śniadanie tzw. surówkę piękności (czyli
płatki owsiane namoczone w wodzie, z dodatkami), ale także podawała ją jako pierwszy zabieg w salonach kosmetycznych. To ze względu na dodatni wpływ na cerę, włosy, paznokcie, koloryt skóry – słowem na urodę, a także na samopoczucie.Dietetycy twierdzą, że codziennie jedząc owsiankę, skuteczenie obronimy się przed otyłością.Niniejszy przepis pochodzi z książki "9 i pół tygodnia czyli skuteczne odchudzanie z dietą garstkową" dr n. med. Anny Lewitt - swoją
drogą ciekawej pozycji, bo zawiera ona gotowe jadłospisy dla kobiety i mężczyzny na 9 i pół tygodnia - okresu, który ma za zadanie uregulować jedzenie, wprowadzić regularność posiłków i oczywiście spowodować utratę wagi.
Anna Lewitt to trenerka odżywiania i twórczyni naukowego programu "Skuteczne Odchudzanie", który prowadzi pod opieką naukowo-medyczną m.in. profesorów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest wielką miłośniczką starych, babcinych sposobów na odchudzanie - takich jak
kasze, które zaleca jeść kilka
razy dziennie. Zabrania podjadać! Pięć posiłków dziennie o kaloryczności całkowitej nieco wyższej niż podstawowa przemiana materii PPM, jedzenie co trzy godziny, picie dużo
wody, oto jej przepis na sukces.Owies i produkty owsiane są ważnym źródłem wielu cennych składników o znaczeniu odżywczym i biologicznym, a przede wszystkim
białek, tłuszczów, błonnika, węglowodanów oraz związków mineralnych i witamin. Na uwagę zasługuje zawartość błonnika pokarmowego, którego np. w płatkach owsianych jest około 14%, w tym frakcji nierozpuszczalnej ponad 6%, a rozpuszczalnej blisko 8%. Tak wysoki poziom frakcji rozpuszczalnej jest wśród zbóż charakterystyczny tylko dla owsa.Frakcja nierozpuszczalna:1. Pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby.2. Wykazuje zdolność wiązania
wody.3. Buforuje i wiąże nadmiar kwasu
solnego w żołądku.4. Wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego (gastryny).5. Zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim.6. Wpływa na zwiększone wydzielanie
soków trawiennych.7. Pobudza ukrwienie jelit.8. Poprzez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa na jego perystaltykę, chroni przed zaparciami, uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową.9. Zmniejsza wartość energetyczną diety i
daje uczucie sytości.Frakcja rozpuszczalna:1. Prawie w całości ulega degradacji bakteryjnej w jelicie grubym (jest pożywką dla bakterii).2. Tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści pokarmowej.3. Zwalnia czas pasażu.4. Ma zdolność wychwytywania toksycznych związków, zapobiega wchłanianiu ich w jelicie.5. Działa odtruwająco (dzięki obecności kwasu glukuronowego).6. Odgrywa dużą rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej (obniża stężenie cholesterolu, wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem, opóżnia wchłanianie triacylogliceroli).7. Powoduje zwolnienie wchłaniania glukozy.8. Wzbogacenie diety produktami bogatymi w Beta-glukany, zapobiega niedokrwiennej chorobie
serca, wzmacnia system immunologiczny.9. Zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych.10. Ułatwia gojenie ran i zapobiega infekcjom skórnym.Właściwości zdrowotne składników owsa skłaniają do częstszego sięgania po produkty spożywcze, w których dominującymi składnikami są ziarna tego zboża lub jego
przetwory, zwłaszcza, że regularne spożywanie posiłków zawierających przetworzone ziarno owsa przyczynia się do:– obniżenia nadmiernego poziomu cholesterolu we
krwi,– poprawy perystaltyki jelit,– korzystnego oddziaływania przy leczeniu cukrzycy,– wzmocnienia odporności immunologicznej,– usuwania wolnych rodników,– zmniejszania ryzyka zapadalności na
raka jelita grubego,– działania pobudzającego procesy przemiany materii,– niwelowanie niedoboru
białka,– zwiększania sprawności fizycznej i umysłowej,– korzystnego oddziaływania psychotropowego na ustrój,– korzystnego prozdrowotnego oddziaływania na uzębienie i skórę.Informacje o ww. właściwościach owsa zaczerpnęłam z publikacji
Marka Gibiskiego, Doroty Gumul, Jarosława Korusa "Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych", którą w całości znajdziecie na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", wydawanego przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.Składniki [owsianka: wersja dla kobiet]:30 g
płatków owsianych (3 łyżki z małą górką)1 łyżeczka (5 g) nasion dyni1 łyżeczka (5 g)
nasion słonecznika1 łyżeczka (5 g)
siemienia lnianego1 łyżeczka niesłodzonych
owoców suszonych (7 g), takich jak
rodzynkiu,
żurawina,
morele,
śliwki lub inneświeże
owoce np. 1
mandarynka (65 g), 1
kiwi (75 g), kawałek
pomarańczy (120 g), kawałek
grejpfruta (130 g),
winogrona - 60 g, 3/4
owocu granatu (75 g),
gruszka (130 g),
śliwki (80 g),
morele (45 g), 2 plastry
ananasa (160 g ), 1/3 szt. średniej wielkości
mango (90 g), 1 szklanka
truskawek (150 g),
maliny lub inne
owoce sezonowe (120 g)Składniki [owsianka: wersja dla mężczyzn]:40 g
płatków owsianych (4 łyżki z małą górką)2 łyżeczki (10 g) nasion dyni2 łyżeczki (10 g)
nasion słonecznika1 łyżeczka (5 g)
siemienia lnianego1 łyżeczka niesłodzonych
owoców suszonych (7 g), takich jak
rodzynkiu,
żurawina,
morele,
śliwki lub inneświeże
owoce np. 1
mandarynka (65 g), 1
kiwi (90 g), kawałek
pomarańczy (180 g), kawałek
grejpfruta (195 g),
winogrona - 60 g, 3/4
owocu granatu (75 g),
gruszka (130 g),
śliwki (150 g),
morele (90 g), 3 plastry
ananasa (340 g ), 1/3 szt. średniej wielkości
mango (140 g), 1 szklanka
truskawek (150 g),
maliny lub inne
owoce sezonowe (180 g)Wykonanie:
Płatki owsiane, nasiona dyni,
nasiona słonecznika,
siemię lniane i
suszone owoce wymieszać razem i zalać wrzątkiem nieco powyżej poziomu przygotowanej mieszanki. Posiłek można przygotować poprzedniego dnia wieczorem, aby przez noc suszone produkty napęczniały. Zazwyczaj przygotowuję go na kwadrans przed jedzeniem albo tuż przed wyjściem do pracy, by zjeść godzinę później (można odgrzewać) - składniki chłoną
wodę bardzo szybko - przepis testowałam wielokrotnie.Aby śniadanie było kompletne, pani dietetyk proponuje 60 g
twarogu (mężczyźni 90 g) z 2 łyżkami
jogurtu naturalnego, szczyptą
cynamonu i 6 g (połową łyżeczki) stewii/cukru brzozowego lub
miodu. Na zdjęciu poniżej
twaróg "na słono" - z ogórecznikiem - zdecydowanie wolę taką wersję niż słodką.

Spodobało ci się? Polub mnie