ßßß Cookit - przepis na Chleb na kefirze z pestkami słonecznika i dyni

Chleb na kefirze z pestkami słonecznika i dyni

nazwa

Wykonanie

Niestety nie udało mi się sfotografować chleba w przekroju, ponieważ zaraz po sesji został pożarty do ostatniej kromki i niech to będzie dla Was najlepszą recenzją :)
Lista zakupów:
600 g mąki pszennej (typ 550)
450 g kefiru
30 dag drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki pestek dyni
Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać kefir. Kiedy drożdże dobrze się rozpuszczą, dodać je do mąki. Ciasto dokładnie wyrobić ręką. Gdyby było ciut za suche, dolać 1-3 łyżki ciepłej wody. Dosypać pestki i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Przełożyć ciasto i uformować bochenek (najlepiej wilgotnymi rękami). Odstawić ponownie do wyrośnięcia (na ok. 30 min.) Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Chleb posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/06/Chleb-na-kefirze-z-pestkami-slonecznika-i-dyni.html