Wykonanie
Niestety nie udało mi się sfotografować
chleba w przekroju, ponieważ zaraz po sesji został pożarty do ostatniej kromki i niech to będzie dla Was najlepszą recenzją :)Lista zakupów:600 g
mąki pszennej (typ 550)450 g
kefiru30 dag
drożdży świeżych1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru4 łyżki pestek
słonecznika4 łyżki pestek dyni
Drożdże pokruszyć i zasypać
cukrem. Do dużej miski wsypać
mąkę,
sól, wlać
kefir. Kiedy
drożdże dobrze się rozpuszczą, dodać je do
mąki. Ciasto dokładnie wyrobić ręką. Gdyby było ciut za suche, dolać 1-3 łyżki ciepłej
wody. Dosypać pestki i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Przełożyć ciasto i uformować bochenek (najlepiej wilgotnymi rękami). Odstawić ponownie do wyrośnięcia (na ok. 30 min.) Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Chleb posmarować rozkłóconym
jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min.

Smacznego życzy
oliwek :)