Wykonanie
Pin It
Zapraszam na pyszną
warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych
mięs,
sosów, etc. Domową
vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne
przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu
vegety jest troszkę zabawy z
suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko !Serdecznie Was zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję
vegety, a także
kostkę rosołową mięsną i
kostkę rosołową warzywną .
Składniki:5
marchewek2
pietruszki1/2
selera1
cebula2
pory1 łyżeczka ziarenek
czarnego pieprzu1 łyżeczka ziarenek
ziela angielskiego5 listków laurowych2 gałązki
selera2 gałązki
lubczyku1/2 pęczka
natki pietruszki2 łyżki
soli morskiejWykonanie:Warzywa obieramy.
Cebulę kroimy w piórka,
pory w plasterki.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.Po zakończeniu
suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.Wszystkie składniki na
przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.
Przyprawę przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.