Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup czy sosów. Ja przygotowuję zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam.Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :)Potrzebujemy:4 marchewki2 pietruszki1/2 seleraseler naciowy1 por2 cebulegałązka lubczyku2-3 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnegosólWykonanie:Warzywa umyć, obrać, podzielić na mniejsze części, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Cebulę obsmażyć nad ogniem.Najwygodniej jest wbić ją na widelec i trzymać chwilę nad palnikiem obracając ze wszystkich stron. Dodać ją do gotowanych warzyw.Całość zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zmniejszyć ogień i gotować min. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy gałązkę lubczyku. Przecedzamy i bulion gotowy.