Wykonanie
Po sprawianiu
karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę
rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy!
Składniki:
Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu)2 duże
marchewki2
pietruszkiKawałek
seleraPół
poraCebulaPrzyprawy:
sól, 3
liście laurowe, kilka ziarenek
ziela angielskiego, kilka kulek
czarnego pieprzu, szczypta
gałki muszkatołowejWarzywa obieramy i myjemy pod bieżącą
wodą. Resztki
ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa oraz
przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i zmniejszamy gaz. Kiedy
marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy
rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę
ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z
makaronem i
marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne.