Wykonanie
Pin It
Domową
vegetę robię od
trzech lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Chyba cała tablica Mendelejewa ? :-) I nie dotyczy to tylko
Vegety, ale także Kucharka, Warzywka, Ziarenek smaku czy innych im podobnych. Jakieś resztki sklepowych
mieszanek warzywnych, które miałam w domu, poszły do kosza !Co roku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam na przepis na blogu ChilliBite i on chyba pozostanie u mnie na dłużej.Wprawdzie jest troszkę zabawy z
suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko !Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze.I jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej warzywnej paście bulionowej !Składniki:1 kg
marchwi200 g
pietruszki250 g
selera2
pory5 dag
suszonych grzybówparę łodyżek świeżego
lubczyku1 pęczek
natki pietruszkiłyżeczka ziaren
czarnego pieprzukilka ziarenek
ziela angielskiego3 łyżeczki gruboziarnistej
soli morskiej3 łyżeczki
kurkumyWykonanie:Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki.Listki
natki i
lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy.
Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.Po zakończeniu
suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.Wszystkie składniki na
przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie
mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki.