ßßß Cookit - przepis na Domowa vegeta

Domowa vegeta

nazwa

Wykonanie

Pin It
Domową vegetę robię od trzech lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Chyba cała tablica Mendelejewa ? :-) I nie dotyczy to tylko Vegety, ale także Kucharka, Warzywka, Ziarenek smaku czy innych im podobnych. Jakieś resztki sklepowych mieszanek warzywnych, które miałam w domu, poszły do kosza !
Co roku zmieniam trochę przepis, a teraz trafiłam na przepis na blogu ChilliBite i on chyba pozostanie u mnie na dłużej.
Wprawdzie jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko !
Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze.
I jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej warzywnej paście bulionowej !
Składniki:
1 kg marchwi
200 g pietruszki
250 g selera
2 pory
5 dag suszonych grzybów
parę łodyżek świeżego lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki.
Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy.
Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.
Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.
Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.
Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/domowa-vegeta.html