ßßß Cookit - przepis na Mieszanka suszonych warzyw - domowa vegeta

Mieszanka suszonych warzyw - domowa vegeta

nazwa

Wykonanie

Gotowa mieszanka suszonych warzyw, którą można doprawić zupę, sos, czy duszone mięso jest dla mnie bezcenna, ale już od wielu lat nie korzystam z kupnych rozwiązań, czy słynnej Vegety. Taką mieszankę robię sama, z suszonych jesienią warzyw i ziół. "Domową vegetę" doprawiam według własnego smaku - to najzdrowsze i najlepsze rozwiązanie w kuchni.
Energia i power dziś tryska ze mnie - udało mi się NIE spalić sokowirówki i NIE spalić garnka. :)) Słucham Lykke Li "I Follow Rivers" w genialnym remixie, znacie tę wersję?
Z jednej strony czuję niesamowitą moc, a z drugiej ogarnia mnie błogi spokój na myśl, że spiżarnia pełna jest dobroci na zimę. Dżemy, konfitury, powidła, ale też przetwory z warzyw - pomidory do zupy, przeciery pomidorowe, jarzynka z buraczków z jabłkami, paprykowe leczo, wyśmienity sos pomidorowy, chutneye, ogórki kiszone i fura innych pyszności. To jednak tylko jedna część mojego "przetworowania". Od kilku lat regularnie susze owoce i warzywa, by zachować cieszyć się nimi całą zimę. Oprócz suszonych pomidorów, które zachowuję w formie mrożonej, zalane oliwą lub przygotowuję z nich pesto laskowe, każdej jesieni robię też większy zapas domowej mieszanki suszonych warzyw do doprawiania zup i sosów, to taka " domowa vegeta", ale bez glutaminianu i wspomagaczy smaku.
Początkowo kupowałam gotowe suszone warzywa, miksowałam je drobno, doprawiałam suszonymi ziołami i taką mieszankę wykorzystywałam do gotowania. Jednak od jakiegoś czasu nie kupuję przetworzonych warzyw ani owoców. Proces ich suszenia dla przemysłu spożywczego niestety również jest przyspieszany, czy to przez siarkowanie, czy inne przemysłowe metody. Od kiedy mam suszarkę do warzyw, kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika warzywa z jego gospodarstwa, tnę je na cienkie paski i suszę przez noc w suszarce. Zioła mam z własnego ogrodu, a całość uzupełniam przyprawami i solą morską. Ta metoda, chociaż wydaje się odrobinę bardziej pracochłonna niż miksowanie kupionych suszonych warzyw daje mi satysfakcję, że wiem niemal wszystko o składnikach mojej "domowej vegety" .
Niedawno na blogu pisałam też o domowej kostce rosołowej - warzywnej i mięsnej, zróbcie ją koniecznie i wyrzućcie wszystkie gotowce!
Warzywa kup z ekologicznej produkcji lub znanego i zaufanego źródła. Wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne. Zioła mam z własnego ogrodu, ale jeśli nie masz swoich upraw, kup świeże zioła w doniczce, hoduj je na parapecie okiennym przez 3-4 tygodnie, a potem susz. z poniższych proporcji uzyskacie ok 400g mieszanki
1,5 kilograma marchwi
300g pietruszki
400g selera
1 spory por (jasna część)
200g pasternaku
10g suszonych borowików
spory pęczek świeżego lubczyku
spory pęczek natki pietruszki
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3-4 łyżeczki kurkumy
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i potnij na drobne paseczki - ja używam do tego skrobaczki do warzyw. Pora rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki z łodyg.
Świeże zioła i warzywa susz na suszarce do warzyw w temperaturze 70°C, aż staną się zupełnie suche i sztywne ( mnie trwało to ok 8 godzin)*. Przełóż je do malaksera lub blendera razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską. Zmiksuj całość dokładnie, ale tak, by nie powstał pył, a raczej drobniutko posiekane warzywa. Dodaj kurkumę, wymieszaj i przełóż do pięknego szklanego słoja. Wielką przyjemność będzie sprawiało korzystanie z takiej domowej mieszanki suszonych warzyw .
* Warzywa możesz też suszyć w uchylonym piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/09/mieszanka-suszonych-warzyw-domowa-vegeta.html