ßßß Cookit - przepis na Schab ze słoika

Schab ze słoika

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie .
Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika .
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
1 kg schabu
20 g soli do peklowania
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna jałowca
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je mieszamy, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie wkładamy je do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamykamy. Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika.
Mięso w słoiku gotujemy 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby galaretka się ścięła.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/schab-ze-soika.html