Wykonanie
Pin It
Kolejny pomysł na domową
wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już
schab karkowy z pończochy, był
schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła
pora na
schab gotowany w słoiku.
Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i
ziołowy aromat, dzięki dodanym
przyprawom. A tajemnicy Wam
powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę
galaretkę :-). Do
schabu zdecydowanie polecam domowy
razowy chleb na żytnim zakwasie .Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika .Czas przygotowania: 6 godzinSkładniki:1 kg
schabu20 g
soli do peklowania1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
kminku2 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku2
liście laurowe3 ziarna jałowcaWykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.
Liście laurowe i
jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe
przyprawy, dokładnie je mieszamy, po czym nacieramy nimi
mięso.
Mięso zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie wkładamy je do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamykamy. Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną
wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika.
Mięso w słoiku gotujemy 3 godziny od momentu zagotowania się
wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby
galaretka się ścięła.