Wykonanie
Przepis ze strony Kulinarne Przygody Gatity . Agata, prowadząca blog, co rusz powoduje, że "muszę to zrobić ". No to robię ! I warto :) Polecam!
składniki1 kg
schabu20 g
soli do peklowania1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
kminku2 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku2
liście laurowe3 ziarna jałowcaprzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Liście laurowe i
jagody jałowca utłuc w moździerzu, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe
przyprawy, dokładnie je wymieszać, natrzeć nimi
mięso.
Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie włożyć je do wyparzonego słoika ( o pojemności ok 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamknąć. Słoik wstawić do wysokiego garnka i zalać zimną
wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika.
Mięso w słoiku gotować 3 godziny od momentu zagotowania się
wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączyć źródło ciepła i zostawić słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Kiedy wystygnie, schować na parę godzin do lodówki, żeby
galaretka się ścięła. Smacznego!Uwagi:
Mięso wyszło znakomicie, kroi się na cienkie plastry bez problemu.
Galaretka niestetu wyszła mi za słona a poza tym, nie za bardzo się ścięła, ale w końcu nie o
galaretkę mi chodziło. Słoik musi
mieć naprawdę szeroki wlot! Mój niby taki był,
mięso włożyłam bez najmniejszego problemu, ale już wydłubanie go ze środka wymagało różnych zabiegów! Skończyło się na lekkim odcięciu :)