Wykonanie
A my zapraszamy was na
mięso ze słoika. Co prawda tym razem nie użyliśmy gotowej
mieszanki przypraw tylko zabawiliśmy się sami w komponowanie, ale jeśli chcecie to bez problemu można użyć mieszanki "
Kiełbasa słoikowa".To
mięso wyszło genialnie,
póki co to najlepszy słoikowy twór jaki robiliśmy. Bo, jak być może pamiętacie, od kilku tygodni co poniedziałek mamy dla was przepisy
rodem z PRL-u. Najlepszy, co nie znaczy wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony
schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika.500 g
schabu10 g peklosoli1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
kminku1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu zielonego1
liść laurowykilka ziaren
pieprzu kolorowego2 ziarna jałowca
Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
pieprz kolorowy,
jałowiec i
liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy
schab. Możemy też zamiast
schabu użyć inne
mięso, np.
karkówkę,
boczek,
łopatkę, itp.
Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół
mięsa wytworzy się przyjemna galareta.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)