ßßß Cookit - przepis na Mięso ze słoika

Mięso ze słoika

nazwa

Wykonanie

A my zapraszamy was na mięso ze słoika. Co prawda tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw tylko zabawiliśmy się sami w komponowanie, ale jeśli chcecie to bez problemu można użyć mieszanki "Kiełbasa słoikowa".
To mięso wyszło genialnie, póki co to najlepszy słoikowy twór jaki robiliśmy. Bo, jak być może pamiętacie, od kilku tygodni co poniedziałek mamy dla was przepisy rodem z PRL-u. Najlepszy, co nie znaczy wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika.
500 g schabu
10 g peklosoli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kminku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu zielonego
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu kolorowego
2 ziarna jałowca
Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp.
Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół mięsa wytworzy się przyjemna galareta.
Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/08/mieso-ze-soika.html