Wykonanie
Nie ma to jak domowej roboty
wędlinka do
pieczywa. Oto mój sposób na
schab. Polecam szczególnie na stół świąteczny, a do tego domowy
chrzan . Pycha!!!
Składniki:1 kg
schabu bez kości
sos sojowymajeranekkminek w ziarenkach
czosnek suszony2
liście laurowe50 ml
wody50 ml
olejuSposób przygotowania:1.
Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia (użyłam żaroodpornej keksówki). Polewamy
sosem sojowym z każdej strony. Posypujemy
kminkiem,
czosnkiem suszonym i
majerankiem również z każdej strony. Na dno naczynia wkładamy dwa
liście laurowe, a na nich układamy
mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.2. Następnego dnia do naczynia z
mięsem dodajemy 50 ml
oleju i 50 ml
wody. Przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C.3. Po upieczeniu można podać
schab do obiadu z dowolnym sosem. Ja przeznaczyłam
schab na
wędlinę. Jeszcze gorący
schab zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu
mięso było aromatyczne, mięciutkie, kruche i soczyste.
Smacznego :)