Wykonanie
Pin It
Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli
bakłażanem, zwanym też
oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor !
Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki
bakłażan z
fetą i
pomidorem jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc
bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu.Składniki:500 g
łopatki wieprzowej1 spora
cebula1 kg
bakłażana2
pomidory bez skórki1 kula
mozzarelli1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisólpieprzolej do smażeniaWykonanie:
Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka
cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się
cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i
przyprawy.W międzyczasie
bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę.
Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się
mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż
bakłażan będzie miękki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy.
Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry
mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż
ser się rozpuści.