Wykonanie
Kilka lat temu Małgosia pokazała u siebie
dżem z
bakłażanów . Od razu wiedziałam, że mi posmakuje. Niestety nie zrobiłam go od razu. Dlaczego? A któż to wie. Dopiero teraz, kiedy zostało mi pół pieczonego
bakłażana z ajvaru postanowiłam, że
dżem przygotuję. Trochę musiałam pozmieniać wykonanie, gdyż w oryginale
bakłażan był smażony. Okazało się, że
dżem bezproblemowy, a niezwykle smaczny. Do kanapek i nie tylko.
Będę powtarzać na pewno.
Składniki:1
bakłażan2
pomidory1
cebulasól,
pieprz1/2 łyżeczki kuminuodrobina
ostrej paprykiolejWykonanie:
Bakłażana nakłuć widelcem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół i wyjąć miąższ.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie
oleju. Dodać pokrojone
pomidory i smażyć przez kilkanaście minut, aż odparuje cały płyn. Gotowe
pomidory zmiksować z
bakłażanem. Doprawić do smaku. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki.