ßßß Cookit - przepis na Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu Małgosia pokazała u siebie dżem z bakłażanów . Od razu wiedziałam, że mi posmakuje. Niestety nie zrobiłam go od razu. Dlaczego? A któż to wie. Dopiero teraz, kiedy zostało mi pół pieczonego bakłażana z ajvaru postanowiłam, że dżem przygotuję. Trochę musiałam pozmieniać wykonanie, gdyż w oryginale bakłażan był smażony. Okazało się, że dżem bezproblemowy, a niezwykle smaczny. Do kanapek i nie tylko. Będę powtarzać na pewno.
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
1 cebula
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
odrobina ostrej papryki
olej
Wykonanie:
Bakłażana nakłuć widelcem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół i wyjąć miąższ. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kilkanaście minut, aż odparuje cały płyn. Gotowe pomidory zmiksować z bakłażanem. Doprawić do smaku. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/08/Pasta-z-baklazanow.html