Wykonanie
Dziś kolejne łatwe, ale bardzo efektowne danie kuchni tureckiej - kebaby wołowe pieczone z
bakłażanem. To danie trochę podobne do koft pieczonych z
ziemniakami, które prezentowałam jakiś czas temu. Nasze kebaby zjedliśmy z dodatkiem
pity, ale myślę, że będą dobre również z bulgurem lub opiekanymi
ziemniakami.
Składniki na porcje dla 4 osób:600 g mielonej
wołowiny2 średnie
bakłażany1
czerwona papryka1 duży
pomidor200 ml passaty2 ząbki
czosnkumała
cebulaostra papryka w płatkach
słodka paprykaoreganosól,
pieprzolejBakłażana pokroić w plastry. Do
mięsa mielonego dodać startą
cebule, doprawić
solą,
pieprzem i
paprykami, wymieszać i firmować okrągłe kotleciki o średnicy takiej, jak plastry
bakłażana. Naczynie żaroodporne wysmarować
oleje i układać pionowo przemiennie
bakłażana i
mięso tak aby każdy rządek zaczynał się i kończył plastrem
bakłażana.
Między rzędami powtykać kawałki
pomidora i
papryki, posypać
płatkami czosnku i zalać passatą doprawioną
oregano,
papryką,
solą i
pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45-50 minut.