Wykonanie
Do calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli
sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na
ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu
majonez z
czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on
jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na
mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil !Składniki:200 ml
oliwy z oliwek EV100 ml
mleka1 duży żabek
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z
mleka i
oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.