ßßß Cookit - przepis na Gazpacho, hiszpański chłodnik

Gazpacho, hiszpański chłodnik

nazwa

Wykonanie

Pin It
Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-)
Gazpacho, hiszpański chłodnik
Składniki:
1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
350 g czerwonej papryki
400 g zielonego ogórka
10 g czosnku
100 g cebuli
75 ml oliwy z oliwek EV
75 ml octu winnego
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.
W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/gazpacho-hiszpanski-chodnik.html