Wykonanie



Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym
sosem pieczarkowym to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki z poniższego przepisu wychodzą przepyszne w smaku, są delikatnie a przy tym chrupiące, a domowy
sos pieczarkowy idealnie komponuje się z nimi tworząc niezwykle apetyczne danie

4 duże
ziemniaki2
cebulejajkołyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
mąki pszennejsólpieprzSos Pieczarkowy:250 g
świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki
masłaszklanka
bulionu (jeżeli chcemy użyć
bulionu z kostki - wybierzmy kostkę
bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej
wodyłyżka
mąkiok. 2 czubate łyżki
śmietany 18%Placki Ziemniaczane:
Ziemniaki i
cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy
jajko,
mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy
solą oraz
pieprzem - dokładnie mieszamy.Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość
oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Sos Pieczarkowy:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną
cebulę. Dusimy do zmięknięcia
grzybów. Następnie wlewamy gorący
bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej
wody).W 1/4 szklanki zimnej
wody rozrabiamy łyżkę
mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu.Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki
śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Gotowe placki ziemniaczane polewamy przygotowanym
sosem pieczarkowym.






