Wykonanie
Brukselkę uwielbiam odkąd pamiętam. Z
dynią polubiłyśmy się stosunkowo niedawno. Zaryzykowałam ich wspólne połączenie i to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem
kaszy kuskus może stanowić samodzielne danie lub pożywny dodatek do obiadu. Poza tym przygotowanie wszystkiego na jednej patelni pomoże nam zaoszczędzić ilość użytych naczyń. A już niewymierną korzyścią jest fakt, że nasz posiłek będzie niskotłuszczowy i zdrowy. I co przekonałam Was?;-)
Składniki na 2 osoby:100 g
kaszy kuskus,pół małej dyni ( ja użyłam piżmowej),10-15 sztuk
brukselek,1 mała
cebula,0,5
papryki czerwonej,1 łyżka
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,pół pęczka
natki zielonej
pietruszki.Przygotowanie:Przygotować
kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją
bulionem lub osoloną
wodą na wysokość 1 cm ponad
kaszę . Odstawić do wchłonięcia płynu. Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucać w kolejności w odstępach 2-3 minutowych: pokrojoną w kostkę
cebulę, po chwili
paprykę, kostki dyni, ćwiartki
brukselek. Jak już warzywa są miękkie to wsypujemy
kaszę i na sam koniec poszatkowaną
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem.
Jakby ktoś szukał patelni do niskotłuszczowego smażenia - można ją nabyć w internetowym sklepie: Dajar.