ßßß Cookit - przepis na Kuskus z dynią i brukselką na ciepło z patelni

Kuskus z dynią i brukselką na ciepło z patelni

nazwa

Wykonanie

Brukselkę uwielbiam odkąd pamiętam. Z dynią polubiłyśmy się stosunkowo niedawno. Zaryzykowałam ich wspólne połączenie i to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem kaszy kuskus może stanowić samodzielne danie lub pożywny dodatek do obiadu. Poza tym przygotowanie wszystkiego na jednej patelni pomoże nam zaoszczędzić ilość użytych naczyń. A już niewymierną korzyścią jest fakt, że nasz posiłek będzie niskotłuszczowy i zdrowy. I co przekonałam Was?;-)
Składniki na 2 osoby:
100 g kaszy kuskus,
pół małej dyni ( ja użyłam piżmowej),
10-15 sztuk brukselek,
1 mała cebula,
0,5 papryki czerwonej,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
pół pęczka natki zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Przygotować kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją bulionem lub osoloną wodą na wysokość 1 cm ponad kaszę . Odstawić do wchłonięcia płynu. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać w kolejności w odstępach 2-3 minutowych: pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili paprykę, kostki dyni, ćwiartki brukselek. Jak już warzywa są miękkie to wsypujemy kaszę i na sam koniec poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Jakby ktoś szukał patelni do niskotłuszczowego smażenia - można ją nabyć w internetowym sklepie: Dajar.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/kuskus-z-dynia-i-brukselka-na-ciepo-z.html