Wykonanie
Składniki2 nieduże
dynie piżmowe (po ok. 900 g każda)trochę
oliwysól1 niewielka
cebula1 łyżka
oliwy2 duże (lub 3 średnie)
pomidory1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiej3/4 łyżeczki
tymianku, świeżego lub suszonego1/2 łyżeczki
oregano140 g
kuskusu100 g
sera fetado posypaniaok. 50 g
sera fetado posypania przed podaniem
natka zielonej
pietruszkiWykonanie
dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę nasmarować niewielką ilością
oliwy i posypać niewielką ilością
soli. Ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynie piec przez 30 do 40 min. w 200 ºC – aż miąższ będzie na tyle miękki, by do wydrążyć łyżką. Gdy
dynie będą gotowe, to wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, zostawiając go przy skórce na grubość ok. 1 cm, tak by
dynia trzymała formę
kuskus umieścić w miseczce, dodać 1/2 łyżeczki
soli i zalać go wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Zostawić do napęcznienia
cebulę drobno posiekać, a
pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej
cebulę. Następnie dodać
pomidory oraz koncentrat, doprawić
pieprzem,
solą,
tymiankiem oraz
oregano i podsmażać przez kilka minutpatelnię zdjąć z ognia, dodać
kuskus oraz rozkruszony w dłoniach
ser feta i wymieszaćfarsz nałożyć do połówek dyni, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną
fetązapiekać jeszcze przez ok. 20 min. w 190 ºC.
dynie podawać gorącą. Przed podaniem posypać posiekaną
natką zielonej
pietruszki. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna