ßßß Cookit - przepis na Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 nieduże dynie piżmowe (po ok. 900 g każda)
trochę oliwy
sól
1 niewielka cebula
1 łyżka oliwy
2 duże (lub 3 średnie) pomidory
1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
1/2 łyżeczki oregano
140 g kuskusu
100 g sera feta
do posypania
ok. 50 g sera feta
do posypania przed podaniem
natka zielonej pietruszki
Wykonanie
dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie piec przez 30 do 40 min. w 200 ºC – aż miąższ będzie na tyle miękki, by do wydrążyć łyżką. Gdy dynie będą gotowe, to wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, zostawiając go przy skórce na grubość ok. 1 cm, tak by dynia trzymała formę
kuskus umieścić w miseczce, dodać 1/2 łyżeczki soli i zalać go wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Zostawić do napęcznienia
cebulę drobno posiekać, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą, tymiankiem oraz oregano i podsmażać przez kilka minut
patelnię zdjąć z ognia, dodać kuskus oraz rozkruszony w dłoniach ser feta i wymieszać
farsz nałożyć do połówek dyni, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
zapiekać jeszcze przez ok. 20 min. w 190 ºC.
dynie podawać gorącą. Przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/dynia-pizmowa-faszerowana-kuskusem-i-feta