Wykonanie
Dziś bardzo szybkie danie. I smaczne tak samo jak szybkie. Eskalopki na duszonych warzywach.Trochę mam problem z określeniem rodzaju
mięsa, jakie zostało tutaj użyte. Na opakowaniu widniała nazwa "escalopes", czyli ewidentnie eskalopki. Ale eskalopki to po prostu płaski kotlet, który może być drobiowy, wieprzowy, wołowy czy
rybny.
Mięso, którego użyłam było wieprzowe.
Składniki:4 eskalopki wieprzowe2 duże
cebule1
czerwona papryka świeża2 ząbki
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki
papryki mielonej1 łyżeczka posiekanej drobno
natki pietruszki2 gałązki świeżego
tymiankukilka łyżek
wodysólpieprzoliwaPrzygotowanie:Eskalopki umyć i osuszyć. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C, aby się uparowały (inaczej będą twarde i suche).
Cebulę i
paprykę posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić
cebulę na patelnię, na której wcześniej smażyły się eskalopki i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać
paprykę,
czosnek,
tymianek,
pietruszkę i
paprykę suszoną. Wymieszać i ok 10 - 15 minut podgrzewać. Następnie dodać 3-5 łyżek
wody, wymieszać i dusić przez chwilę. Nie przykrywać. Dodać
sól i
pieprz. Wymieszać.Warzywa połozyć na półmisku, na wierzchu ułożyć eskalopki.
Mięso posypać
solą oraz
pieprzem.Można udekorować gałązkami
tymianku lub listkami
pietruszki.Smacznego :)