Wykonanie
Tak jak obiecałam pierwszy bawarski przepis. Zupa serowa z mielonym
mięsem świetnie się sprawdzi jesienią czy zimą, bo jest sycąca i rozgrzewająca. Dzisiaj mimo pięknej pogody, zmęczeni zwiedzaniem, nie pogardziliśmy poczęstunkiem.Wiecie co mi przypominała? Smak
kurek... Nie wiem dlaczego, skoro
grzybów w niej nie było;-)
Składniki:500 g
mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe),1 duża
cebula,2
pory,1,5 l
bulionu drobiowego lub warzywnego,
masło lub
olej do smażenia,200g
serka topionego ziołowego lub
śmietankowego,1
papryczka chilli (niekoniecznie),
bagietka do serwowania.Przygotowanie:Na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę i
pora (białe części) oraz
papryczkę chilli. Dodać
mięso mielone, dusić przez około 10 minut. Zalać wszystko
bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić
serek. Doprawić ewentualnie na końcu, bo
serek jest słony. Podawać zupę z
bagietką lub innym
pieczywem.