ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowy z tymiankiem

Sos pieczarkowy z tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Wczoraj obiecałam przepis na sos pieczarkowy, oto i on. Jakiś czas temu odkryłam, że pieczarki z tymiankiem smakują absolutnie wyśmienicie. Odrobina tego wyjątkowego aromatu nadaje pieczarkom fajnego smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam. Sos sprawdzi się z wszelkimi kluskami, ale również będzie pasował do mięsa.
Składniki:
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
- świeża natka, posiekana,
- dodatkowo: mąka pszenna do zagęszczenia oraz łyżka serka topionego (śmietankowego).
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż odparuje cała woda. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie podlewamy wodą (ilość uzależniona od własnych preferencji, jednak nie może być zbyt dużo wody; ja dolałam ok. 1,5-2 szklanek wody). Gotujemy kilka minut. Na koniec zgęszczamy mąką pszenną, posypujemy natką. Jeśli chcecie, by sos był bardziej kremowy, można dodać łyżkę serka topionego i gotować do rozpuszczenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/02/sos-pieczarkowy-z-tymiankiem.html