Wykonanie
Wczoraj obiecałam przepis na
sos pieczarkowy, oto i on. Jakiś czas temu odkryłam, że
pieczarki z
tymiankiem smakują absolutnie wyśmienicie. Odrobina tego wyjątkowego aromatu nadaje
pieczarkom fajnego smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam. Sos sprawdzi się z wszelkimi kluskami, ale również będzie pasował do
mięsa.
Składniki:- ok. 250 g
pieczarek,- 1 średniej wielkości
cebula,- 1 łyżeczka
oleju, 1 łyżeczka
masła,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,- świeża
natka, posiekana,- dodatkowo:
mąka pszenna do zagęszczenia oraz łyżka
serka topionego (
śmietankowego).
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy
olej i
masło. Podsmażamy
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodajemy
pieczarki. Smażymy do momentu, aż odparuje cała
woda. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem, a następnie podlewamy
wodą (ilość uzależniona od własnych preferencji, jednak nie może być zbyt dużo
wody; ja dolałam ok. 1,5-2 szklanek
wody). Gotujemy kilka minut. Na koniec zgęszczamy
mąką pszenną, posypujemy
natką. Jeśli chcecie, by sos był bardziej kremowy, można dodać łyżkę
serka topionego i gotować do rozpuszczenia. Smacznego!