Wykonanie
Bo kto powiedział, że pierogów nie można podawać z sosem?Co prawda jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem,no ale nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała!Takim właśnie sposobem wyszło pyszne i sycące danie,idealne gdy mamy odrobinę więcej czasu i chęci na zabawę
ciastem.Polecam z całego
serca! :-)
Potrzebujemy:2 szklanki
mąki pszennej0 , 5 szklanki wrzątku1 łyżkę
olejuszczyptę
soli500 g
pieczarek1 niewielką
cebulę2-3 łyżki
śmietanysólpieprznatka pietruszkimasłoKrok po kroku:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz:
pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki,
cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz
pieczarkowy.Na rozgrzanym
maśle podsmażamy
cebulkę, po chwili dodajemy
pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy
solą,
pieprzem i posiekaną
natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.Pozostałą
cebulę i
pieczarki podsmażamy na
maśle, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz zabielamy
śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę
mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki
wody, mieszać dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy
mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga.Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem
soli i
oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów.Podajemy z
sosem pieczarkowym.Smacznego! :-)