Wykonanie
Kiedy myślę
pieczarki, to przypomina mi się dzieciństwo i czasy, kiedy to razem z mamą chodziłyśmy na łąki, żeby je zbierać. Niestety było to jakieś 20 lat temu, a teraz nie mam wyboru - muszę kupować w sklepie. Jednak z tych sklepowych również wychodzi pyszny
sos pieczarkowy, który jest bardzo prosty do przygotowania, a na pewno urozmaici niejedno danie. Możesz polać nim
ziemniaki, kopytka, placki ziemniaczane, kulebiak, ale też kotlety, pieczenie czy naleśniki.
Sos PieczarkowySkładniki:1/2 łyżki
masła50 g
cebuli130 g
pieczarek250 ml
bulionu65 g
śmietany słodkiej 12-18% (single cream)1 kopiasta łyżka
mąki pszennejsól, świeżo mielony
pieprz; do smakuewentualnie: posiekana
natka pietruszkiW rondelku rozpuść
masło i dodaj posiekaną
cebulę. Do zeszklonej
cebuli dodaj pokrojone w półplasterki
pieczarki i przesmaż je przez kilka minut. Kiedy
woda z
pieczarek w większości odparuje wlej
bulion i zagotuj.
W miseczce wymieszaj
mąkę ze
śmietaną i kilkoma łyżkami ciepłego
bulionu. Następnie wlej do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekaną
natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny