ßßß Cookit - przepis na Sos Pieczarkowy

Sos Pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Kiedy myślę pieczarki, to przypomina mi się dzieciństwo i czasy, kiedy to razem z mamą chodziłyśmy na łąki, żeby je zbierać. Niestety było to jakieś 20 lat temu, a teraz nie mam wyboru - muszę kupować w sklepie. Jednak z tych sklepowych również wychodzi pyszny sos pieczarkowy, który jest bardzo prosty do przygotowania, a na pewno urozmaici niejedno danie. Możesz polać nim ziemniaki, kopytka, placki ziemniaczane, kulebiak, ale też kotlety, pieczenie czy naleśniki.
Sos Pieczarkowy
Składniki:
1/2 łyżki masła
50 g cebuli
130 g pieczarek
250 ml bulionu
65 g śmietany słodkiej 12-18% (single cream)
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
ewentualnie: posiekana natka pietruszki
W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki i przesmaż je przez kilka minut. Kiedy woda z pieczarek w większości odparuje wlej bulion i zagotuj.
W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Następnie wlej do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/sos-pieczarkowy.html