ßßß
Sos PieczarkowySkładniki:1/2 łyżki masła50 g cebuli130 g pieczarek250 ml bulionu65 g śmietany słodkiej 12-18% (single cream)1 kopiasta łyżka mąki pszennejsól, świeżo mielony pieprz; do smakuewentualnie: posiekana natka pietruszkiW rondelku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki i przesmaż je przez kilka minut. Kiedy woda z pieczarek w większości odparuje wlej bulion i zagotuj.
W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Następnie wlej do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny