Wykonanie
Myślę, że zupa pizza posmakuje wam tak samo jak mojej familii. Kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy u mojej teściowej, byłam pewna, że prędzej czy później zagości w moim domu oraz na blogu.Skąd nazwa? Nie wiem – może za sprawą tych mizernych
trzech łyżeczek
przyprawy do pizzy, które użyjemy 😉 A może za sprawą wyglądu… ? Ważne, że jest naprawdę smaczna i tak bardzo treściwa, że o drugim daniu nikt nawet nie pomyśliSkładniki : (ich ilość oczywiście możecie zwiększyć do potrzeb własnej rodziny – nas dorosłych jest dwoje, a obiadu na dwa dni :D)70 dkg
mięsa mielonego70 dkg
pieczarek1 kg dojrzałych
pomidorów (ewentualnie 2 puszki krojonych bez skórki)1
cebulaprzyprawa do pizzy (3 łyżeczki)2
serki topione śmietankoweolej (użyjemy do smażenia)¼ kostki
masła (użyjemy do smażenia)
sól,
pieprz (do smaku)
Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Nie za cienkie, tak około 3 mm grubości. Osobiście średnio przepadam za nóżkami z
grzybów, więc dość sporo je
skróciłam.
Pomidorki parzymy (zalewamy wrzątkiem i liczymy do 20-stu – sprawdzony sposób od lat) i obieramy je ze skórki. Wykrawamy zielone i kroimy je w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jeżeli kupiliście świeże
pomidorki, a nie użyliście gotowych z puszki, to delikatnie je podgotuj w niewielkiej ilości
wody. Moje były tak soczyste, że nie musiałam jej dolewać.
Cebulkę z
mięsem mielonym podsmaż na patelni na odrobinie
oleju, a następnie duś pod przykryciem (do momentu kiedy
pieczarki będą gotowe). W trakcie przypraw do smaku
solą i
pieprzem.
Pieczarki usmaż na masełku. Smaż mniej więcej do momentu, aż odparuje z nich
woda. Mają być ładnie usmażone, a nie przypalone.
Na koniec wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka (dość sporego) i dolewamy mniej więcej 1,5 litra
wody. Dosypujemy
przyprawę do pizzy.Ostatnia czynność jaką wykonujemy, to wsadzenie do naszej zupy
serków topionych i wszystko razem gotujemy.
Zupa będzie gotowa kiedy rozpuszczą się w niej
serki