ßßß Cookit - przepis na Zupa pizza

Zupa pizza

nazwa

Wykonanie

Myślę, że zupa pizza posmakuje wam tak samo jak mojej familii. Kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy u mojej teściowej, byłam pewna, że prędzej czy później zagości w moim domu oraz na blogu.
Skąd nazwa? Nie wiem – może za sprawą tych mizernych trzech łyżeczek przyprawy do pizzy, które użyjemy 😉 A może za sprawą wyglądu… ? Ważne, że jest naprawdę smaczna i tak bardzo treściwa, że o drugim daniu nikt nawet nie pomyśli
Składniki : (ich ilość oczywiście możecie zwiększyć do potrzeb własnej rodziny – nas dorosłych jest dwoje, a obiadu na dwa dni :D)
70 dkg mięsa mielonego
70 dkg pieczarek
1 kg dojrzałych pomidorów (ewentualnie 2 puszki krojonych bez skórki)
1 cebula
przyprawa do pizzy (3 łyżeczki)
2 serki topione śmietankowe
olej (użyjemy do smażenia)
¼ kostki masła (użyjemy do smażenia)
sól, pieprz (do smaku)
Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Nie za cienkie, tak około 3 mm grubości. Osobiście średnio przepadam za nóżkami z grzybów, więc dość sporo je skróciłam.
Pomidorki parzymy (zalewamy wrzątkiem i liczymy do 20-stu – sprawdzony sposób od lat) i obieramy je ze skórki. Wykrawamy zielone i kroimy je w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jeżeli kupiliście świeże pomidorki, a nie użyliście gotowych z puszki, to delikatnie je podgotuj w niewielkiej ilości wody. Moje były tak soczyste, że nie musiałam jej dolewać.
Cebulkę z mięsem mielonym podsmaż na patelni na odrobinie oleju, a następnie duś pod przykryciem (do momentu kiedy pieczarki będą gotowe). W trakcie przypraw do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki usmaż na masełku. Smaż mniej więcej do momentu, aż odparuje z nich woda. Mają być ładnie usmażone, a nie przypalone.
Na koniec wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka (dość sporego) i dolewamy mniej więcej 1,5 litra wody. Dosypujemy przyprawę do pizzy.
Ostatnia czynność jaką wykonujemy, to wsadzenie do naszej zupy serków topionych i wszystko razem gotujemy.
Zupa będzie gotowa kiedy rozpuszczą się w niej serki
Źródło:http://bettycook.pl/2013/05/zupa-pizza