Wykonanie
To już ostatni
dyniowy przepis. Moja 4 - kilowa
dynia posłużyła już do przyrządzenia pasztecików, babki, a dzisiaj placuszków.Teraz muszę poczekać na nowe inspiracje.Wracam do rzeczy, czyli placuszków. Mam za sobą doświadczenia z placuszkami z
cukinii, plackami ziemniaczanymi, a wczoraj, patrząc na ostatnią ćwiartkę mojej dyni, postanowiłam użyć dyni jako bohatera smażenia.Muszę powiedzieć, że
dynia jest zdecydowanie najlepsza w roli bazy do placków.
Cukiniowe wielokrotnie przywierały do patelni, ziemniaczane wymagały więcej pracy, a poza tym są zbyt bogate w
skrobię, a więc mało dietetyczne, naleśniki czy placuszki
drożdżowe są pyszne, ale podstawę stanowi
mąka, czyli znowu dużo
skrobi a mało błonnika.Już wiem, ze
dyniowe będą gościć w mojej kuchni, a ściśle na patelni, często.
Dynia jeszcze raz, tym razem...PLACUSZKI
DYNIOWE Z
CEBULĄ I
OSTRĄ PAPRYKĄZastanawiam się, jak podać proporcje, czy ilości, ponieważ pomysł wpadł mi do głowy nagle, a przygotowanie było tak spontaniczne, że trudno mi zamienić je w przepis.Spróbuję, wierząc, że każdy kto tu zawita jakieś pojęcie o gotowaniu ma.
Składniki:200 - 300g dyni startej na tarce o grubych oczkach
mąka pszennaduża
cebula starta na tarce, również o grubych oczkach
papryka ostra mielona3 ząbki
czosnku wyciśnięte1
jajko2 łyżki
śmietany kremówki - 30%
sól,
pieprzoliwa do smażenia
Wykonanie:1. Starłam
dynię i włożyłam ją do dużej miski.2. Rozbiłam
jajko i wymieszałam z
dynią.3.
Cebulę, również startą, dodałam do masy dyniowej i wymieszałam. Dodałam wyciśnięty
czosnek. Dosypałam około 5 łyżek
mąki, wymieszałam. Ciasto było za rzadkie, dodałam jeszcze trochę
mąki. Tu jest właśnie konieczne wyczucie, ponieważ dosypywałam
mąkę kilkakrotnie, aż uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta.4. Wlałam 2 łyżki kremówki, wymieszałam bardzo dokładnie.5. Doprawiłam
ostrą papryką; ja lubię bardzo ostre
przyprawy, więc było jej dużo.
Potem doprawiłam
solą i odrobiną
pieprzu.6. Na dużej patelni mocno rozgrzałam kilka łyżek
oliwy i wykładałam na nią masę formując placuszki.
Placki
dyniowe smażą się doskonale, szybko, nie przywierają i są pięknie złociste.Smak to połączenie łagodności i delikatności dyni z ciepłem
papryki.Z doprawianiem można zaszaleć dodając
imbir i
cynamon, rezygnując z
papryki, albo i nie..Dressing:
jogurt greckioliwa z oliwekodrobina
solimielone
chilisok z cytrynyPo prostu wymieszałam składniki.