ßßß Cookit - przepis na 16 września 2012

16 września 2012

nazwa

Wykonanie

Dynie wkroczyły na bazarki.
To symbol i kolor jesieni. Dynia jest przepiękna jako dekoracja, nie wyobrażamy sobie Halloween bez niej, tak widziałam dynie do teraz. Postanowiłam jednak spróbować ją zjeść w jakiejś postaci.
Słyszałam o zupach, ciastach, słynne amerykańskie pumpkin pie, pierożkach, uszkach, a ja nigdy niczego kulinarnego nie doświadczyłam. Ani nie jadłam, ani nie przyrządzałam, teraz wiem, że bardzo dużo straciłam.
Czas nadszedł, a wybór padł na danie zaproponowane przez mojego ulubionego kucharza Billa, czyli dynia, jak Bill podaje, zainspirowana Bliskim Wschodem.
Kurkuma to podstawowy składnik ciasta, dzięki któremu mają taką barwę, jak na zdjęciu.
PASZTECIKI Z KURKUMĄ Z PIECZONEJ DYNI I NIE TYLKO
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
60ml oliwy z oliwek
1 żółtko
Nadzienie:
800g dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostki 2x2cm
oliwa z oliwek
1 duża cebula, pokrojona drobniutko
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka imbiru, świeżego albo mielonego
1 łyżeczka cynamonu
400g soczewicy z puszki, odsączonej
2 żółtka jajek roztrzepane, do smarowania pasztecików
Dressing jogurtowy:
250g jogurtu greckiego
1.5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe soku z cytryny
mielona papryka albo sumak do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
1. Do dużej miski wsypałam mąkę, kurkumę i sól. Dodałam oliwę, żółtko i 125ml bardzo zimnej wody. Wymieszałam widelcem, aż składniki się połączyły, szybko, a potem wyrobiłam ciasto na stolnicy. Ciasto wyrabia się łatwo, jest elastyczne, szybko staje się miękkie.
2. Podzieliłam na 12 kulek i zostawiłam pod przykrycie, najlepiej wilgotną ściereczką, na około godzinę.
Nadzienie:
1. Rozgrzałam piekarnik do 200'C, pokrojoną dynię ułożyłam na blaszce i lekko skropiłam oliwą, doprawiłam solą i pieprzem, a potem piekłam przez około 30 minut.
2. Na dużej patelni smażyłam cebulę przez około 5 minut, aż była miękka ale nie spalona, dodałam czosnek, imbir i cynamon i smażyłam jeszcze przez chwilę.
3. Do dużej miski włożyłam usmażoną cebulę z przyprawami, upieczoną dynię i odsączoną soczewicę. Wszystko wymieszałam i trochę rozdrobniłam widelcem, przyprawiłam solą i pieprzem i zostawiłam do wystygnięcia.
Wykonanie pasztecików:
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowałam każdą kulkę na dość duży placuszek, o średnicy około 12cm. Na połowę nakładałam 2 - 3 łyżki nadzienia, smarowałam brzegi wodą i zlepiałam w półokrąg, dociskając brzegi widelcem.
Ułożyłam paszteciki na blaszce, posmarowałam z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piekłam w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 30 minut, aż się zrumieniły na wierzchu.
Najlepiej podawać skropione oliwą i posypane papryką albo sumakiem. Inną wersją jest podanie z dressingiem jogurtowym, czyli jeszcze bardziej we wschodnim stylu.
Doskonałe są na gorąco, chrupiące i bardzo aromatyczne dzięki kurkumie w cieście i przyprawom w nadzieniu.
Przepis sprawdza się w 100%, nie wymaga żadnych zmian, ciasto wyrabia się łatwo, w tych proporcjach, które są podane w przepisie.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/16-wrzesnia-2012.html