Wykonanie
Dynie wkroczyły na bazarki.To symbol i kolor jesieni.
Dynia jest przepiękna jako dekoracja, nie wyobrażamy sobie Halloween bez niej, tak widziałam
dynie do teraz. Postanowiłam jednak spróbować ją zjeść w jakiejś postaci.Słyszałam o zupach, ciastach, słynne amerykańskie pumpkin pie, pierożkach, uszkach, a ja nigdy niczego kulinarnego nie doświadczyłam. Ani nie
jadłam, ani nie przyrządzałam, teraz wiem, że bardzo dużo straciłam.Czas nadszedł, a wybór padł na danie zaproponowane przez mojego ulubionego kucharza Billa, czyli
dynia, jak Bill podaje, zainspirowana Bliskim Wschodem.
Kurkuma to podstawowy składnik ciasta, dzięki któremu mają taką barwę, jak na zdjęciu.PASZTECIKI Z
KURKUMĄ Z PIECZONEJ DYNI I NIE TYLKO
Składniki:Ciasto:300g
mąki pszennej1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
soli60ml
oliwy z oliwek1
żółtkoNadzienie:800g dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostki 2x2cm
oliwa z oliwek1 duża
cebula, pokrojona drobniutko2 ząbki
czosnku, wyciśnięte1 łyżeczka
imbiru, świeżego albo mielonego1 łyżeczka
cynamonu400g
soczewicy z puszki, odsączonej2
żółtka jajek roztrzepane, do smarowania pasztecikówDressing
jogurtowy:250g
jogurtu greckiego1.5 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki stołowe
soku z cytrynymielona
papryka albo sumak do posypania
Wykonanie:Ciasto:1. Do dużej miski wsypałam
mąkę,
kurkumę i
sól. Dodałam
oliwę,
żółtko i 125ml bardzo zimnej
wody. Wymieszałam widelcem, aż składniki się połączyły, szybko, a
potem wyrobiłam ciasto na stolnicy. Ciasto wyrabia się łatwo, jest elastyczne, szybko staje się miękkie.2. Podzieliłam na 12 kulek i zostawiłam pod przykrycie, najlepiej wilgotną ściereczką, na około godzinę.
Nadzienie:1. Rozgrzałam piekarnik do 200'C, pokrojoną
dynię ułożyłam na blaszce i lekko
skropiłam oliwą, doprawiłam
solą i
pieprzem, a
potem piekłam przez około 30 minut.2. Na dużej patelni smażyłam
cebulę przez około 5 minut, aż była miękka ale nie spalona, dodałam
czosnek,
imbir i
cynamon i smażyłam jeszcze przez chwilę.3. Do dużej miski włożyłam usmażoną
cebulę z
przyprawami, upieczoną
dynię i odsączoną
soczewicę. Wszystko wymieszałam i trochę rozdrobniłam widelcem, przyprawiłam
solą i
pieprzem i zostawiłam do wystygnięcia.Wykonanie pasztecików:Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowałam każdą kulkę na dość duży placuszek, o średnicy około 12cm. Na połowę nakładałam 2 - 3 łyżki nadzienia, smarowałam brzegi
wodą i zlepiałam w półokrąg, dociskając brzegi widelcem.
Ułożyłam paszteciki na blaszce, posmarowałam z wierzchu roztrzepanym
żółtkiem i piekłam w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 30 minut, aż się zrumieniły na wierzchu.Najlepiej podawać skropione
oliwą i posypane
papryką albo sumakiem. Inną wersją jest podanie z dressingiem
jogurtowym, czyli jeszcze bardziej we wschodnim stylu.Doskonałe są na gorąco, chrupiące i bardzo aromatyczne dzięki
kurkumie w cieście i
przyprawom w nadzieniu.Przepis sprawdza się w 100%, nie wymaga żadnych zmian, ciasto wyrabia się łatwo, w tych proporcjach, które są podane w przepisie.