ßßß Cookit - przepis na Pasta hummus

Pasta hummus

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
groch włoski 120 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
oliwa 3 łyżek stołowych
pasta tahina 3 łyżek stołowych
kurkuma 0,5 łyżek deserowych
sok z cytryny 3,5 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Groch zalać wrzącą wodą i moczyć 8 godzin, odcedzić.
Oczyszczoną i posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać kurkumę i odrobinę wody oraz groch. Zalać wodą powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie miękki ( ok. 1 h). Stary groch wymaga długiego gotowania. Groch odcedzić, a wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencję majonezu.
Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, pastę tahina, mieszając doprawić solą.
hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:
Pastę tahina można zastąpić zmielonym ziarnem sezamu.
Jest to potrawa arabska.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4865/Pasta-hummus