Wykonanie
Witajcie w ten cudowny, tłusty czwartek! Pewnie powinnam umieścić przepis na pączki lub
faworki, niestety najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu na ich zrobienie. Może za rok.... :) Tymczasem zapraszam Was na hummus, czyli kolejną odsłonę tego, do czego można wykorzystać tahini .Humus to pasta z
ciecierzycy, bardzo zdrowa przekąska, dobra nie tylko dla wegetarian. Przysmak Bliskiego Wschodu i Rejonów Morza Śródziemnego, a mówiąc dokładniej - pochodzi z Libanu. Jest wspaniałym źródłem manganu, żelaza, witamin B6 i C. To tyle z teorii. Przejdźmy do praktyki.
Składniki:- 200 g.
ciecierzycy (ziaren
cieciorki)- ząbek
czosnku- 3 łyżki
soku z cytryny- duża szczypta
soli (można z niej zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi)- 2 łyżki pasty tahini-
oliwa z oliwek -ok. 5 łyżekPrzygotowanie:Ziarna
cieciorki zalewamy zimną
wodą, tak, aby tylko je lekko zakrywały. Moczymy przez całą noc. Rano ziarna odcedzamy i zalewamy je nową
wodą. Gotujemy około 2 - 3 godzin. aż będą całe miękkie.Po ugotowaniu
ciecierzycę odcedzamy, ale
wody nie wylewamy. Na wszelki wypadek zostawiamy na później.Ziarna ucieramy na gładką masę za pomocą blendera lub w malakserze. Ten etap zajął mi sporo czasu, bo pasta powinna być naprawdę gładka. Dodajemy
oliwę, tahini, zmiażdżony
czosnek,
sól,
sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli pasta jest za sucha możemy ją rozrzedzić dodając niewielką ilość
wody, która pozostała nam z gotowania ziaren.Hummus możemy stosować jako pastę kanapkową. Świetnie smakuje też c
chlebem pita. To także bardzo dobry dip, możemy ją podawać ze świeżymi warzywami.Smacznego!!