Wykonanie
Pyszna quiche z
porem i
boczkiem to jedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty.Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym
ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:)

Składniki: na ciasto:100g
masła200g
mąki pszennejżółtko2-3 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki zimnej
wodysólnadzienie:600g
pora (biała i zielona część)200g
boczku wędzonego3
jajka150ml
śmietanki słodkiej
sól ziołowa,
pieprz czarny,
gałka muszkatołowa20g
oscypkaSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę i
sól wsypujemy do miski. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
koperek i
wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z
boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut.Nadzienie:
Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce
por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.
Jajka,
śmietankę,
starty ser i
przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.