ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.
Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą składa się mąka, jajko, woda i sól. Dodatek masła i większa ilość żółtek sprawiają, że ciasto jest miękkie i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów, co - jak wiadomo - trochę trwa ;-)
Do przygotowania pierogów zazwyczaj wykorzystuję połowę podanej proporcji, chyba że chcę część pierogów zamrozić, lub w planie jest więcej osób do nakarmienia ;-) Połowa proporcji przewiduje połowę jajka - wówczas całe jajko dokładnie roztrzepuję i dopiero wtedy dzielę na pół.
Polecam też więcej przepisów podstawowych
oraz
przepisy na pierogi
Receptura z "Kuchni polsko-francuskiej" kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku
Składniki:
500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem - tak jak w przypadku ciasta kruchego - i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.
Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.
Do polewania pierogów polecam klarowane masło .
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/najlepsze-ciasto-na-pierogi-0