Wykonanie
wypróbowałam kilka przepisów na ciasto pierogowe i ten jest rewelacyjny. Ciasto
daje się cienko rozwałkować, rozpływa się w ustach. Rewelacja! A podobno
jajka szkodzą ciastu na pierogi. Tutaj nie dość, że jest
jajko to jeszcze dorzucamy 2
żółtka. Przepis znalazłam na blogu ArtKulinaria . Polecam! Jak napisała autorka bloga jest to receptura z „Kuchni polsko-francuskiej” kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku.
Składniki:500 g
mąki pszennejokoło 1/4 l
wody (u mnie wrząca
woda)50 g miękkiego
masła1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie
masło, które drobno siekamy nożem – tak jak w przypadku ciasta kruchego – i rozcieramy palcami. Dodajemy
jajko wraz z
żółtkami,
sól oraz stopniowo –
wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.