ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi

nazwa

Wykonanie

wypróbowałam kilka przepisów na ciasto pierogowe i ten jest rewelacyjny. Ciasto daje się cienko rozwałkować, rozpływa się w ustach. Rewelacja! A podobno jajka szkodzą ciastu na pierogi. Tutaj nie dość, że jest jajko to jeszcze dorzucamy 2 żółtka. Przepis znalazłam na blogu ArtKulinaria . Polecam! Jak napisała autorka bloga jest to receptura z „Kuchni polsko-francuskiej” kuchmistrza Antoniego Teslara, której pierwsze wydanie ukazało się w 1910 roku.
Składniki:
500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody (u mnie wrząca woda)
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem – tak jak w przypadku ciasta kruchego – i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo – wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.
Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2291