Wykonanie
Roladki z
ciasta francuskiego z
mięsem mielonym,
suszonymi pomidorami, grillowaną
cukinią i aromatem
czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu to często pada na takie roladki. Ich smak można z łatwością modyfikować dodając różne składniki do masy
mięsnej np
ziarna słonecznika, dyni, przesmażoną
cebulkę,
zioła, a także zamieniając grillowaną
cukinię na blanszowaną
kapustę,
szpinak albo co tylko chcemy. Każdy może komponować swoją własną wersję ;)A jeśli zostanie Wam z obiadu z powodzeniem możecie zjeść ją na zimno na kolację.
Składniki:500g
mięsa mielonego3 ząbki
czosnkuokoło 10-12 kawałków
suszonych pomidorówsól,
czarny pieprz,
oregano,
zioła prowansalskiepłat
ciasta francuskiegośrednia
cukiniajajkobiały
sezamSposób przygotowania:
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia. Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez praskę.
Suszone pomidory odsączamy z
oleju i kroimy w drobna kostkę.
Mięso mielone łączymy z posiekanymi
pomidorami i przetartym
czosnkiem. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem,
ziołami prowansalski i i
suszonym oregano. Wyrabiamy ręka jednolitą masę.
Cukinię myjemy i obieramy obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Grillujemy na patelni grillowej doprawiając lekko
sola i
czarnym pieprzem.Rozwijamy płat
ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie
mięsną masę zostawiając wolny rant (około 5 cm) wzdłuż szerszego
boku. Na
mięsie układamy obok siebie plasterki grillowanej
cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego
boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy ziarnem
sezamu.Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut do ze złocenia.