Wykonanie
Eksperyment wielce udany!Wszyscy kontenci.I weganie i drwale.A to nie jest łatwe do osiągnięcia...;))Rzeczywiście,nadzienie tych małych, uroczych, złocistych, kulistych
cukinii jest wyjątkowo udane.Bardzo sycące, aromatyczne i, co ważne, proste w wykonaniu.Teraz się nie opędzę!Aż do jesieni!Ou!;)
Składniki:
cukinie (okrągłe, żółte, ale mogą być wszystkie inne, u mnie 7 sztuk)
cebula (2 sztuki)
czosnek świeży (3 ząbki)
orzechy włoskie (4 x garść)
pestki dyni (1x garść)(alergicy orzechowi mogą dodać mielone
pestki słonecznika w proporcjach 1:1 z
pestkami dyni)
suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk, u mnie ok. 8 sporych)ziele o nazwie
curry (kocanka włoska) lub
rozmaryn (świeże, kilka gałązek)
bazylia świeża (garść liści)
pietruszka zielona (garść)
kolendra mielona ( mniej więcej łyżka)
chili w płatkach (do smaku)
oliwa z oliweksól do smaku
Wykonanie:
Cukinie umyj, przekrój na połówki i i wydrąż (np. za pomocą wykrawacza do gniazd nasiennych
jabłek). Wydrążone "wnętrzności"
cukinii pokrój bardzo drobno.
Orzechy i
pestki dyni przepuść przez wyciskarkę
ślimakową (lub maszynkę do mielenia o bardzo drobnym sicie). Na patelni podgrzej
oliwę z oliwek, wrzuć
chili, mieloną
kolendrę, 1 pokrojony ząbek
czosnku i ziele
curry lub
rozmaryn. Dorzuć
cebulę pokrojoną w maleńką kostkę. Posyp
solą i delikatnie podduś.Wrzuć
cukinię i skrojone drobno
suszone pomidory i podsmaż. Kiedy
cukinia będzie już miała "dość" zdejmij z ognia patelnię, dodaj do warzyw zmielone
orzechy i pestki oraz posiekaną zieloną
pietruszkę i
cukinię. Dorzuć jeszcze
surowego czosnku,
bazylii i
soli do smaku.
Wydrążone
cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania (najlepiej szklanym), włóż do każdej z nich nadzienie łyżeczką i
skrop całość
oliwą z oliwek.Zapiekaj w piekarniku, w temperaturze 175 stopni "na oko", do wybranej ulubionej twardości "miseczki" cukiniowej(może być lekko al dente).U mnie około 30 minut.
Jest pysznie!
Smacznego!
Ciao!:)