Jeśli macie ogrom bazylii najlepiej zrobić pesto. Jest, to zielony sos doskonale nadający się do makaronów, przekąsek z pomidorów i mozzarelli oraz muffinek z cukinii. Aby nadać mu ostrzejszy smak dodaję ząbki czosnku, zmielone orzechy włoskie i oliwę z oliwek. Warto dodać starty parmezan, wtedy będzie on przypominał, choć odrobinę oryginał.Składniki:10 gałązek bazylii,2 ząbki czosnku,łyżeczka soli,2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,4 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Bazylię dokładnie umyć i oskubać listki. Wrzucić do pojemnika blendera.Orzechy rozłupać i zmielić w maszynce. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Oba składniki dodać do bazylii. Wlać oliwę z oliwek i dokładnie zblendować na gładką masę. Dosolić i dopieprzyć do smaku.