ßßß Cookit - przepis na Dyniowe scones z parmezanem i tymiankiem…

Dyniowe scones z parmezanem i tymiankiem…

nazwa

Wykonanie

Po kilku dość intensywnych dniach, z radością witamy dziś weekendowe lenistwo. Przed nami dwa dni dla nas trojga, poranki w piżamach i ogólne błogie lenistwo wypełnione tylko przyjemnościami. Należy nam się po tak pracowitym tygodniu :)
Jeżeli miałabym wymienić jedną ulubioną cześć spędzanych wspólnie weekendów, byłyby to śniadania. Bo śniadania to ogólnie moje ulubione posiłki, a jedzone bez pośpiechu, z rodziną, nabierają wyjątkowego charakteru niezależnie od tego, czy na stole ląduje prawdziwa śniadaniowa uczta, czy pospolita owsianka :)
Ponieważ rozprawiłam się nareszcie z ostatnią dynią, która zdobiła jeszcze nasz parapet, dziś na nasz stół jechały dyniowe scones, czyli ekspresowe bułeczki rodem z Anglii. Z odrobiną soli, tymiankiem oraz chrupiącymi pestkami słonecznika na wierzchu smakują i wyglądają znakomicie. A do tego nie musicie specjalnie wcześniej wstawać, żeby je przygotować rano i zjeść na śniadanie jeszcze ciepłe. Wystarczy zaledwie 30 minut i gotowe scones wylądują na Waszym stole, zanim skończycie przygotowywać dodatki do nich.
Możecie zajadać te scones zwyczajnie z odrobiną masła, plasterkami aroamtycznej szynki lub też ulubionym kanapkowym smarowidłem. Ja podałam je z serkiem kremowym doprawionym ostra papryką oraz szczypiorkiem.
Polecam :)
*przepis stąd
Składniki na około 10 scones:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 – 3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki drobno posiekanych liści tymianku
1 szklanka drobno tartego parmezanu
1/2 szklanki maślanki
350g puree z dyni
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką maślanki
około 3 łyżek ziaren słonecznika do posypania
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy umieść w dużej misce. Dodaj starty ser i wymieszaj dokładnie.
Do suchych składników dodaj maślankę oraz puree z dyni i przemieszaj krótko nożem lub widelcem, tylko do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozpłaszcz lekko dłońmi. Złóż na pół, znowu spłaszcz. Powtórz dwa – trzy razy. Ciasto nie musi być jednolite, staraj się pracować z nim jak najkrócej, inaczej może wyjść gliniaste.
Złożone kilka razy ciasto rozpłaszcz na grubość około 4 – 5cm i wytnij z niego koła o średnicy około 5cm. Układaj je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy wszystkie będą już gotowe posmaruj je mieszanką żółtka i maślanki, a następnie posyp ziarnami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną nieco i zarumienią się. Wystudź na kratce.
Podawaj z serkiem kremowym, hummusem lub innymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/11/21/dyniowe-scones-z-parmezanem-i-tymiankiem