ßßß Cookit - przepis na Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej

nazwa

Wykonanie

Ten przepis zadowoli wszystkich, którzy boją się lub nie mają doświadczenia z wypiekami na drożdżach i zakwasie. Chleb ten rośnie dzięki sodzie, a w dodatku przygotowuje się go wyjątkowo szybko.
Przepis pochodzi z książki pt. "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce", autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki, Warszawa 2012, str. 110. Tak na marginesie muszę zaznaczyć, że jestem bardzo zadowolona z zakupu tej książki. Jest świetna.
Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 20 cm:
200 g zwykłej mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. firmy Lubella)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
60 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
300 ml maślanki
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia natłuścić masłem i oprószyć mąką.
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. Łuski z mąki pełnoziarnistej, które zostały na sitku, wrzucić z powrotem do mąki (u mnie żadnych łusek nie było, pomimo iż użyłam mąki pełnoziarnistej). Palcami rozetrzeć mąkę z masłem, tak by mieszanka przypominała bułkę tartą. Dodać maślankę. Za pomocą szerokiego noża wymieszać wszystko imitując krojenie, aż powstanie jednolite ciasto.
Wyjąć je na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść. Uformować kulę o średnicy ok. 18 cm i przenieść na przygotowaną blachę. Ostrym nożem naciąć na jego powierzchni głęboki krzyżyk.
Piec 45-50 minut, aż bochen będzie złocisty, a postukany w spód wyda głuchy odgłos. Zostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
W szczelnym opakowaniu chleb zachowa świeżość przez 3 dni. W zamrażarce można go przechowywać do 6 tygodni.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/irlandzki-chleb-na-sodzie-oczyszczonej.html