Wykonanie
W ten weekend będzie piękna,
słoneczna pogoda w całej Polsce. Mam nadzieję, że na Waszych łąkach, ogrodach, talerzach wyrosną letnie placuszki. I choć same placki nie są już niczym niezwykłym, to takie zestawienie smaków, na jednym talerzu, owszem.
Cytrynowy, zimny sos, ze słodkim, gorącym sosem z czerwonych
owoców, kilka cząstek
ananasa,
borówki i pachnąca koniczyna to
absolutna zapowiedź pełni lata.
Składniki na 15 placków:350 ml
jogurtu naturalnego3
jajka5 czubatych łyżek
mąki3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliZimny sos:100 ml
śmietany kremówki1 czubata łyżka lemon
curdSos gorący:garść czerwonych
porzeczekgarść leśnych
malingarść
truskawek2 czubate łyżki
cukrułyżeczka pasty waniliowejkilka kropel
cytryny3
żółtka3 czubate łyżki
cukru pudru80 g
masłasok i skórka z 2
cytrynSkladniki na placki połączyłam mikserem i odstawiłam na pół godziny. Lemon
curd przygotowałam wcześniej, łącząc wszystkie składniki z roztopionym
masłem. Mieszałam na wolnym ogniu, aż całość zgęstniała (krem przechowuję w lodówce i wykorzystuję do placków, tart i innych deserów). Gorący sos, z czerwonych
owoców, przygotowałam gotując wszystkie
owoce z
cukrem, tak długo, aż odparowała
woda. Doprawiłam
sokiem z cytryny i pastą
waniliową.Placki smażyłam na rozgrzanym
oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony. Śniadanie mistrzów, ale tylko latem :)