Wykonanie
Zainspirowana przepisem Ewy Kotlety pożarskie postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez
tartej bułki i z dodatkiem
pieczarek. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:1/2 kg
mięsa drobiowego z udźca
indyka1 mała
pierś z kurczaka30 dag
pieczarek1
cebula3
jajka2 łyżki
startego sera mozzarella1 mała
bułka do namoczeniasol ,
pieprz do smaku1 łyżka
masła klarowanego
olej do smażeniaWYKONANIE
Mięso z udźca mielimy na gęstej siatce.
Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do
mięsa mielonego.
Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do
mięsa, wsypujemy stary
ser.
Dojadamy
jajka, namoczoną
bułkę, oraz podsmażoną na
maśle cebulkę. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy
mięso.Zmoczoną dłonią formujemy kotlety.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najpierw duży ogień, jak się zetną, zmniejszamy i smażmy z obu stron, na małym ogniu. Podajemy np z . Surówka z
czerwonej kapustySMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.