Wykonanie
Pomysł na
kurczaka zrodził się w jednej z restauracji,gdy byliśmy na proszonym obiadku;). Podano nam min. filety z
pieczarkami. Były pyszne, stąd próba odtworzenia tego dania w domu. Jak zwykle dodałam coś od siebie. Postanowiłam przykryć całość
serem i zapiekłam.
Składniki:
Filety z kurczaka - 2 pojedyncze sztuki
Pieczarki - 250 gram
cebula - 1 sztuka
sól - 1/2 łyżeczki ( do przyprawienia
pieczarek)
pieprz - 1/2 łyżeczki (do przyprawienia
pieczarek)
sól - 2 szczypty (do przyprawienia
mięsa)
pieprz - 2 szczypty (do przyprawienia
mięsa)
ser w plastrach - 4 plastry
masło - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Mięso z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem.Następnie usuwamy zbędne błony i przecinamy obie piersi wzdłuż uzyskując dwie połówki z każdej.Rozklepujemy delikatnie filety przez folię spożywczą.
Pieczarki oczyszczamy (nie obierałam ich, gdyż były piękne białe bez uszkodzeń itp), kroimy w pół plasterki lub kostkę jak wolicie.
Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.Rozgrzewamy na patelni
masło, dodajemy
cebule chwilę podsmażamy - ściągamy z patelni.Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone wcześniej
pieczarki, od razu solimy.Gdy sok odparuje dodajemy
cebulę (tą odstawioną) smażymy jeszcze kilka minutNa patelni grillowej rozgrzewamy
olej układamy przygotowane filety.Smażymy 2 - 3 minuty z jednej strony, przewracamy i po 3 minutach układamy na nich
pieczarki.Układamy na pieczarkach plastry
sera.Przykrywamy i zapiekamy do momentu roztopienia się
sera.Smacznego;)