Wykonanie
Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.
SKŁADNIKI1 kg
buraków20 dag.
wędzonej kiełbasy wiejskiej20 dag
szynki20 dag
boczkupęczek
włoszczyzny1
listek laurowy3
ziela angielskiesól ,
pieprz do smakudwa ząbki
czosnkukilka
suszonych grzybów1, 5 litra
wody1/2 litra zakwasu buraczanego (jak nie mamy zakwaszamy
winnym octem)WYKONANIEDo
wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy
mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry
buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do
wywaru, wrzucamy
suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości
buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub
octem. Dodajemy
pieprz sól do smaku. Podajemy z uszkami.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.