ßßß Cookit - przepis na Barszczyk czerwony na wędzonce

Barszczyk czerwony na wędzonce

nazwa

Wykonanie

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.
SKŁADNIKI
1 kg buraków
20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej
20 dag szynki
20 dag boczku
pęczek włoszczyzny
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
sól , pieprz do smaku
dwa ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
1, 5 litra wody
1/2 litra zakwasu buraczanego (jak nie mamy zakwaszamy winnym octem)
WYKONANIE
Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku. Podajemy z uszkami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/01/barszczyk-czerwony-na-wedzonce.html