Wykonanie
W piątek na naszym
stole z reguły gości
ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść
mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc
mintaj ,
morszczuk,
soja,
kargulena czy
łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana,
pstrąg.
Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie.

Składniki;3 świeże
pstrągiMarynata:1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka suszonego
tymiankusok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę1
cebula pokrojona w cieniutkie plasterki
sól do smakuDodatkowo
olej do smażenia
mąka o panierowania

Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać i obtoczyć nimi
rybę. Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Na talerz wysypać
mąkę i delikatnie panierować w niej
rybę. Patelnię rozgrzać i wlać
olej. Ułożyć
rybę i piec z każdej strony po około 7 minut.

Ja
rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z
kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego.