Wykonanie
Będąc dzieckiem nie przepadałam za
rybami smażonymi w całości a to oczywiście ze względu na ości. Nie umiałam sobie z nimi poradzić więc po kilku próbach porzuciłam je całkowicie i nawet apetyczny zapach z kuchni mnie nie kusił. Przez bardzo długi czas jeśli smażyłam to tylko filety. Po latach spróbowałam ponownie i muszę powiedzieć, że taka
ryba bardzo mi odpowiada. A i ości nie są jakieś straszne, wystarczy odciągnąć kręgosłup i wszystkie odchodzą.
Przepis tradycyjnySkładniki:2
pstrągi1 łyżka
mąki2 ząbki
czosnkuolej do smażenia1
cytrynasól,
pieprzrozmaryn lub
tymianekRyby umyć, osuszyć, skropić
cytryną i natrzeć
solą,
pieprzem. W środek włożyć plasterki
czosnku oraz
rozmaryn lub
tymianek.
Rybę obtoczyć w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony. Podawać z
ziemniakami i ulubioną surówką.Smacznego:)