ßßß
Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę.Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad.
Składniki:2 wypatroszone pstrągi ze skórą½ cytryny2 łyżeczki suszonego tymiankuSól gruboziarnista himalajska do posypania4 ząbki czosnkuPieprz cytrynowy do smakuSposób wykonania:Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć na 2 godziny do lodówki.Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut, serwować w całości na półmisku, podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego ;-)