Wykonanie
HomeDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEzapiekanka z
ziemniaków i
kalafiora – wegetariańska
Polecam zapiekankę z
ziemniakami i
kalafiorem ..Ciekawe ,proste danie nie tylko dla wegetarian :)..Serdecznie polecamProdukty:2 średniej wielkości
kalafiory6
ziemniaków średniej wielkości1 spora
cebula7 surowych
jajekpęczek świeżego
koperku lub
natki pietruszki5 łyżek
tartej bułki4 łyżki
olejusólświeżo zmielony
czarny pieprzdo zapiekania:łyżka
masła1 łyżka
tartej bułki1 łyżka
olejudo podania:drobno posiekany
szczypiorekWykonanie
Ziemniaki obieramy,umyjemy i kroimy na plastry o grubości 3-5 mm. Gotujemy na parze przez 3 minuty (lub w lekko osolonej wodzie). Wyjmujemy, przestudzamy.
Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej, przekładamy
cebulę, lekko solimy i cały czas mieszając smażymy 3-4 minuty, aż się zeszkli. Odstawiamy na bok.
Koperek drobno posiekaj oczywiście bez grubych elementów..
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do całkowitej miękkości.Duże naczynie żaroodporne (lub blachę do pieczenia ) smarujemy
masłem. Układamy na niej plastry
ziemniaków przykrywając dno naczynia. Lekko solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.Kiedy
ziemniaki się podpiekają przygotowujemy masę
kalafiorową: ugotowane
kalafiory rozgniatamy na drobne kawałki (widelcem albo tłuczkiem) – jednak nie na miazgę. Dodajemy 2
jajka, 5 łyżek
tartej bułki,
koperek, podsmażoną
cebulę, doprawiamy
pieprzem i
solą. Dokładnie mieszamy.Masę
kalafiorową wykładamy na podpieczone
ziemniaki, równamy i mocno dociśnij. Odwróconą szklanką wyciskamy 5 otworów o głębokości ok. 3 cm. Zapiekankę posypujemy
tartą bułką i spryskujemy
olejem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut.Kiedy brzegi zapiekanki zaczną się brązowić, wyjmujemy ją z piekarnika i do każdego gniazda delikatnie wlewamy po jednym
jajku – będzie łatwiej to zrobić, jeśli wcześniej
jajko wbijemy do płytkiej filiżanki. Każde
jajko solimy i zapiekankę wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, czyli do ścięcia
jajek.Podajemy ją udekorowaną drobno posiekanym
szczypiorkiem w towarzystwie dużej porcji soczystej sałatki lub
sałaty z
sosem winegret.Powiązany przepis:Strogonowsernik
cytrynowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy