Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNESznycel wiedeński z
jajkiem sadzonymPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszny sznycelSKŁADNIKI: 1 OSOBA1 KOTLET CIELĘCY LUB
SCHABOWYMĄKA2
JAJKABUŁKA TARTASÓL.
PIEPRZOLEJ DO SMAŻENIAPÓL
CYTRYNYODROBINĘ
SZCZYPIORUWYKONANIE:KOTLET ROZBIJAMY JAK NA
SCHABOWE.OBSYPUJEMY
SOLĄ I
PIEPRZEM ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.ROZKŁADAMY 3 TALERZE DO PIERWSZEGO DAJEMY MĄKĘ ,ROZTRZEPANE
JAJKO ORAZ
BUŁKĘ TARTĄ.PO KOLEI OBTACZAMY.SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANYM DOŚĆ GŁĘBOKIM TŁUSZCZU SZNYCEL Z OBYDWU STRON NA ZŁOTO RUMIANO.PRZYKRYWAMY POKRYWĄ ZMIEJSZAMY OGIEN I DUSIMY OKOŁO 5 MINUT.PODAJEMY Z
JAJKIEM SADZONYM.CWIARTKAMI
CYTRYNY ,
ZIEMNIAKAMI ORAZ SURÓWKĄ..CIEKAWOSTKI:Od przeszło 150 lat cieszy się uznaniem smakoszy na całym globie. Sznycel wiedeński to sznycel nad sznycle – wzorzec. Wszystko zaczęło się gdy feldmarszałek
hrabia Joseph Radetzky, po zwycięskim powrocie z Lombardii , przywiózł z Włoch do Wiednia sznycel przygotowany na wzór włoski. Kucharze nie
mieli łatwego zadania, musieli odtworzyć ulubiony smak hrabiego. Trudno było to zrobić, ponieważ brakowało im części składników –
parmezanu i
oliwy z oliwek. Nie załamywali jednak rąk. Obtoczyli swój sznycel w
mące,
jajku oraz
bułce tartej i usmażyli na sklarowanym
maśle. Tak oto powstał wspaniały kotlet w chrupiącej panierce. Dziś nazwa „wiedeński” jest chroniona prawem austriackim.Przybliżoną i chyba najbardziej rozpowszechnioną formą panierowanego kotleta po wiedeńsku, jest podobny w wyglądzie kotlet robiony z
wieprzowiny. Powodem zamiany
mięsa jest oczywiście wysoki koszt
cielęciny. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast kotlet wieprzowy znajdziemy w Austrii pod nazwą „Schnitzel Wiener Art”. My podajemy przepis na oryginalny sznycel, jaki możemy zjeść (nie tylko) w Wiedniu.Powiązany przepis:PizzaBABKA
KAWOWO-CZEKOLADOWAWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy