ßßß Cookit - przepis na Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym

Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszny sznycel
SKŁADNIKI: 1 OSOBA
1 KOTLET CIELĘCY LUB SCHABOWY
MĄKA
2 JAJKA
BUŁKA TARTA
SÓL.PIEPRZ
OLEJ DO SMAŻENIA
PÓL CYTRYNY
ODROBINĘ SZCZYPIORU
WYKONANIE:
KOTLET ROZBIJAMY JAK NA SCHABOWE.OBSYPUJEMY SOLĄ I PIEPRZEM ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.
ROZKŁADAMY 3 TALERZE DO PIERWSZEGO DAJEMY MĄKĘ ,ROZTRZEPANE JAJKO ORAZ BUŁKĘ TARTĄ.PO KOLEI OBTACZAMY.SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANYM DOŚĆ GŁĘBOKIM TŁUSZCZU SZNYCEL Z OBYDWU STRON NA ZŁOTO RUMIANO.PRZYKRYWAMY POKRYWĄ ZMIEJSZAMY OGIEN I DUSIMY OKOŁO 5 MINUT.
PODAJEMY Z JAJKIEM SADZONYM.CWIARTKAMI CYTRYNY ,ZIEMNIAKAMI ORAZ SURÓWKĄ..
CIEKAWOSTKI:
Od przeszło 150 lat cieszy się uznaniem smakoszy na całym globie. Sznycel wiedeński to sznycel nad sznycle – wzorzec. Wszystko zaczęło się gdy feldmarszałek hrabia Joseph Radetzky, po zwycięskim powrocie z Lombardii , przywiózł z Włoch do Wiednia sznycel przygotowany na wzór włoski. Kucharze nie mieli łatwego zadania, musieli odtworzyć ulubiony smak hrabiego. Trudno było to zrobić, ponieważ brakowało im części składników – parmezanu i oliwy z oliwek. Nie załamywali jednak rąk. Obtoczyli swój sznycel w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na sklarowanym maśle. Tak oto powstał wspaniały kotlet w chrupiącej panierce. Dziś nazwa „wiedeński” jest chroniona prawem austriackim.
Przybliżoną i chyba najbardziej rozpowszechnioną formą panierowanego kotleta po wiedeńsku, jest podobny w wyglądzie kotlet robiony z wieprzowiny. Powodem zamiany mięsa jest oczywiście wysoki koszt cielęciny. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast kotlet wieprzowy znajdziemy w Austrii pod nazwą „Schnitzel Wiener Art”. My podajemy przepis na oryginalny sznycel, jaki możemy zjeść (nie tylko) w Wiedniu.
Powiązany przepis:
Pizza
BABKA KAWOWO-CZEKOLADOWA
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/sznycel-wiedenski