Chyba większość z nas myśląc o kaszy raczej pomyśli o jakimś gulaszu..sosie..albo jedzeniu dla dzieci. Mało kiedy używana jest do deserów,zwłaszcza jeśli chodzi o kaszę gryczaną. Wcale nie musi tak być. Próbowaliście kiedyś takich serniczków? Jeśli nie,to żałujcie,są bajeczne !Składniki:200 g ugorowanej kaszy gryczanej250 g mascarpone1 limonka 4 jajka20 g startego imbirutabliczka gorzkiej czekolady (czekoladę możecie zastąpić orzechami)100 g cukru30 g mąki pszennej5 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniamasło do wysmarowania foremekForemki posmaruj masłem i posyp cukrem. Wstaw do lodówki.Piekarnik nastaw na 180 C z termoobiegiem.Kaszę przełóż do miseczki i zmiksuj blenderem. Dodaj serek,imbir i startą na tarce skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj.Jajka rozbij,oddziel białka od żółtek.Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj do białości, dodaj do kaszy i przemieszaj. Do masy dodaj obie mąki i jeszcze raz przemieszaj.Pozostały cukier dodaj do białek i ubij na sztywną pianę. Pianę z białek porcjami dodawaj do kaszy.Gotowe ciasto przełóż do foremek.Czekoladę posiekaj i posyp nią każdy serniczek.Piecz przez ok. 30-35 minut.*- przepis pochodzi z książki Okrasa kontra Pascal