Dzień dziecka od zawsze kojarzy mi się z czekoladą, więc dziś nie mogło jej zabraknąć. Tym razem w formie eleganckich ciasteczek przełożonych limonkowymserkiem, idealnie równoważącym słodyczbiszkoptu i smak truskawek. Deser jest pyszny a zrobicie go w godzinę. Ja użylam specjalnego wykrawacza, ale kiedyś podony deser robiłam przy pomocy folii ofertówki którą zwinęłam w rulon, zakleiłam taśmą klejącą i przy jej pomocy formowałam okrągłe desery. Teraz mam już specjalne narzędzie ze stali - kosztuje parę złotych a sporo ułatwia w kuchni.Składniki: (na 3 porcje)0,5 szklanki mąki pszennej tortowej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 średnie jajka1 tabliczka gorzkiej czekolady Goplana50g masła1/3 szklanki cukru kryształu1 łyżka cukru pudru250 g serka mascarponeSok z połówki limonkiskórka otarta z całej limonkiokoło 25 dag ładnych truskawekPrzygotowanie:Połowę czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.Do jajek wlać ostudzoną czekoladę i krótko zmiksowac do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łopatką.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na niego masę. Piec do suchego patyczka (około 20 minut) w 180 stopniach. Ostudzić.Serekmascarpone wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i skórką. Truskawki pokroić na połówki.Wykrawać z biszkoptu koła. Połowę biszkoptowych kółek z jednej strony udekorować pozostałą czekoladą (rozpuścić w kapieli wodnej i posmarować wierzch biszkoptu).Umieścić w obręczy kółko bez czekolady, dodać łyzkę kremu i wyrównać. Poukładać truskawki rozcięciem na zewnątrz, a środek wypełnić kremem.Na wierzchu położyć kółko z czekoladą i udekorować truskawkąSmacznego!